Beveiliging woningsprinklerinstallatie

31 oktober 2016

woningsprinkler 4Een recente ontwikkeling op het gebied van sprinklerbeveiliging in Nederland is het uitvoeren van woningen met sprinklers. In nieuwbouwprojecten, maar ook in monumentale woningen in Nederland is steeds vaker behoefte aan een betrouwbaar actief blussysteem, de woningsprinklerinstallatie. Ook voor woningsprinklers is het nuttig een Uitgangspuntendocument (UPD) op te stellen om de uitgangspunten en de gebruiksvoorwaarden voor de woningsprinklerbeveiliging eenduidig vast te leggen. Daarbij wordt in principe de voor Nederland ontwikkelde norm NEN 2077 toegepast.

 

Met deze norm is invulling gegeven aan de Nederlandse behoefte te beschikken over een bruikbare norm waarmee we onze woonomgeving kunnen beschermen tegen de gevolgen van brand. In deze norm zijn ontwerpcriteria voor iedere woonomgeving beschikbaar, ingedeeld in categorieën, uiteenlopend van normale woningen, individuele appartementen tot complete woongebouwen.

 

Woningsprinklerinstallaties ter bescherming van mensen

Slachtoffers van branden vallen hoofdzakelijk in de eigen woonomgeving. Het is geen wettelijke verplichting woningen te voorzien van sprinklers, maar deze voorziening kan bij brand het verschil maken tussen leven en dood. Bewoners kunnen met een woningsprinklersinstallatie uitgevoerd volgens NEN 2077 uitdrukkelijker kiezen zichzelf en hun gezin beter te beschermen tegen de gevolgen van brand. De woningsprinklerinstallatie biedt ook uitkomst voor ouderen die langer zelfstandig willen (of moeten) wonen en daarbij in de tijd mogelijk minder zelfredzaam worden. Maar ook in onze veranderende woonomgeving met meer plastics en extra ontstekingsbronnen welke de risico’s op en gevolgen van een fatale brand sterk laten toenemen, kan een woningsprinklerinstallatie een doeltreffende beschermingsmaatregel blijken te zijn.

 

Normen woningsprinklerinstallaties

Voor een zogenaamde laagdrempelige ‘NEN 2077 type 1’ woningsprinklerinstallatie zijn de eisen aan de sprinklerinstallatie sterk versoberd t.o.v. een sprinklerinstallatie volgens de NEN-EN12845+A2+NEN1073. Een type 1 sprinklerinstallatie is bijvoorbeeld niet bedoeld voor een inspectiecertificaat. Dit maakt een type 1 woningsprinklerinstallatie ook financieel aantrekkelijk voor woningen. Een goed laagdrempelig alternatief voor woningsprinkler beveiliging zijn de normen NFPA 13D en NFPA 13R uit de Verenigde Staten van America.

Door: Wilco Pelgrum - Senior Adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *