NFPA 2015 Chicago de moeite waard!

6 juli 2015

NFPA Conference en ExpoJaarlijks vindt ergens in Amerika de NFPA Conference & Expo plaats, waarbij men naast enkele interessante algemene lezingen in vier dagen tijd ook honderdvijftig parallelle educatieve sessies weet te plaatsen. In Technical Meetings worden de voorgestelde aanpassingen in standards beargumenteerd en in stemming gebracht. Lucky me, Ernst Rijkers, als NFPA member om namens Floriaan, daarbij aanwezig te zijn. En ik had een klein boodschappenlijstje bij me van hardnekkige brandveiligheidsproblemen in Nederland: corrosie, beveiliging IBC’s, wat doen we met Hi-Ex schuim?

NFPA Conference & Expo (C&E) 2015 Chicago

De NFPA, wat staat voor National Fire Protection Association, is zonder overdrijving de bakermat van brandveiligheidsnormen. Uniek aan deze organisatie is, dat zij geheel onafhankelijk is en momenteel de enige organisatie is in de wereld die normen schrijft en ontwikkelt om last van brand en andere gevaren te verminderen door middel van wetenschappelijk onderzoek en educatie. Inmiddels staat het voldoen aan NFPA normen wereldwijd bekend als kwaliteitskeurmerk. Het is de grootse brandveiligheid organisatie en telt wereldwijd bijna 80.000 leden.

Voor de thuismarkt geldt dat voor het totale pakket aan bouwkundige, organisatorische en installatietechnische aspecten, buiten Amerika, andere landen die normen er uit pikken die ze zelf niet hebben. Elke NFPA “standard” (= norm) kent een vijfjaarlijkse revisie cyclus en alle leden mogen voorstellen doen tot aanpassing van deze normen. Natuurlijk, er zijn normen ‘in ruste’, iedereen happy, geen noodzaak tot aanpassing. Maar er zijn ook normen die altijd tot verhitte discussies bij verandering leiden. Het aanpassingsproces is 100% transparant (wat niet wil zeggen eenvoudig) en het zal niet verrassend zijn dat fabrikanten van brandbeveiligingsapparatuur er goed de weg in weten te vinden.

Ons vak bijhouden zonder op deze conferentie aanwezig te zijn geweest, is bijna onmogelijk. Alle indrukken goed overbrengen is geen sinecure. Maar met een paar onderwerp gerichte blogs wil ik toch proberen kennis over te brengen aan vakgenoten. Iedereen kan de presentaties downloaden op www.nfpa.org. Kijk er eens op en verbaas je hoe Amerika omgaat met brandveiligheid. Ook voor de portier van mijn hotel down town was ‘NFPA’ een normaal begrip, maar zonder het verhaal en vooral de niet vrijgegeven filmpjes, zal weinig blijven hangen. Er wel aanwezig zijn, na zevenduizend kilometer vliegen, was een geweldige, doeltreffende en leerzame ervaring; De presentators aanspreken, in contact komen met mensen en ook de mogelijkheid die NFPA in zich heeft om in contact te blijven, zijn de extra ingrediënten die er toe doen. Voor brandveiligheid geldt nu eenmaal: de ontwikkelingen komen niet uit Europa, niet uit het Verre Oosten, maar nog altijd uit de Verenigde Staten. In die zin was het wel teleurstellend weinig Europeanen aan te treffen en welgeteld zes Nederlanders.

Door: Ernst Rijkers - Senior Adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *