Máxima Medisch Centrum test brandveiligheid gedurende de maand april

24 april 2014

De hele maand april staat bij het Máxima Medisch Centrum (MMC) in het teken van brandveiligheid. Er staan 24 ontruimingsoefeningen gepland waar ruim 200 operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en medische specialisten aan deelnemen. Op de twee locaties in Veldhoven en Eindhoven zullen de oefeningen over acht dagen verdeeld plaatsvinden. De ontruimingsoefeningen maken deel uit van het traject dat Floriaan met het Máxima Medisch Centrum is gestart. In nauwe samenwerking zijn de ontruimingsplannen opgemaakt en uitgevoerd waarmee de brandveiligheid wordt gewaarborgd.

Naast de ontruimingsoefening zullen drie thema-avonden plaatsvinden waarin de rol van de medewerker van het MMC aan bod komt en hoe zij dienen te acteren in geval van brand. Tijdens de thema-avonden zijn onder andere medewerkers van de Ziekenhuisgroep Twente aanwezig die voor het eerst hun ervaringen delen over de hevige brand die in 2006 op een operatiekamer in het ziekenhuis in Almelo uitbrak. De oefeningen en thema-avonden dragen bij aan het verhogen van de vaardigheden, zodat iedereen in geval van nood exact weet wat van hem of haar verwacht wordt.

Ontruimingsplan op papier

“Grote calamiteiten, zoals de brand bij het ziekenhuis in Almelo, komen gelukkig heel weinig voor. Maar als het wel gebeurt, kan het desastreuze gevolgen hebben voor patiënten en alle betrokkenen. Daarom vinden wij het oefenen van een crisissituatie in de praktijk zo belangrijk. Dit leer je niet alleen van een ontruimingsplan op papier. We willen dat onze medewerkers in de praktijk leren wat de te doorlopen stappen zijn en wie waarvoor verantwoordelijk is.”, aldus Joost Haspels, unithoofd chirurgie.

Floriaan voert doorlopend werkzaamheden uit in opdracht van het MMC en onderkent het belang van de ontruimingsoefeningen. “Uiteindelijk zijn het de mensen die in staat moeten zijn het plan uit te voeren en op te volgen. Een organisatie moet in zijn geheel weten wat hem of haar te doen staat in geval van nood. Anders zijn aanpassingen op andere vlakken ook minder zinvol.”, vertelt Anton Raap, algemeen directeur van Floriaan.

(bron: http://zorgenziekenhuiskrant.nl/)

Door: Arno ten Damme - Adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *