Interflam Paper, effect automatische blussystemen op de rooklaag

13 juli 2016

interflam boekEen van de presentaties van Interflam betrof onderzoek naar het effect van automatische blussystemen zoals sprinkler en hoge druk watermist op een hete rooklaag.

In het onderzoek van Elizabeth Blanchard van het CSTB (Centre Scientifique et Technique du Bâtiment) e.a. werd in twee series van grootschalige brandtesten, in een gang een rooklaag gecreëerd door een heptaanbrand in een kamer grenzend aan deze gang. In de gang waren de nozzles aangebracht zodat de blusinstallatie geen invloed had op de brand zelf.

Doorlatendheid

corridorHet onderzoek toonde aan dat er geen verschil was tussen een geactiveerde sprinkler- en hogedruk watermist installatie in het terugbrengen van de rookgastemperatuur. In beide gevallen daalde de temperatuur van 135 graden naar 30/35 graden Celsius. Dit effect is zowel het gevolg van koeling door de waterdruppels als door het opmengen van de rooklaag met de koelere lucht daaronder. Uit dit onderzoek volgt echter ook dat de zichtlengte ofwel doorlatendheid (Transmissivity) bij activering van een sprinkler meer het gevolg is van voornamelijk de roetdeeltjes en bij activering van watermist dit het gevolg is van de combinatie van waterdruppels en roetdeeltjes. Het voorspellen van de doorlatendheid van verschillende golflengten in watermist is daarbij veel moeilijker dan bij sprinkler.

 

Om het gehele paper te bekijken: SMOKE_LAYER_WATER_SPRAY_INTERACTION

Bron: E. Blanchard e.a., Smoke layer/water spray interaction – thermal and radiative characterization, conference proceedings 14 th international Fire Science and engineering conference, 2016.

Door: Anton Raap - Directeur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *