Lagedruk watermist oplossing

24 november 2016

vidNa een uitermate interessante studiereis naar Denemarken, vind ik het niet meer zo eenvoudig om aan te geven welke watermist oplossing het meest voor de hand ligt: Een hogedruk of lagedruk watermist. Mijn ervaringen tijdens deze studiebijeenkomst deel ik graag in dit nieuwsblog

Leerzaam en nuttig

Samen met een gevarieerd Nederlands gezelschap van inspecteurs, adviseurs en brandweerspecialisten werd ik uitgenodigd door Chubb Fire & Security en VID Fire-Kill (Vision, Ideas, Design) voor een tweedaags seminar in Svendborg (Denemarken). Vanaf dag een was het goed georganiseerd en werden we getrakteerd op professionele lezingen van technisch hoog niveau. Met aansluitend ook nog fascinerende fire tests in het testhuis van DFL (Danish Fire Laboratories). Gemakkelijk te combineren omdat beide bedrijven zich op hetzelfde terrein begeven. Ons reisgezelschap was erg gecharmeerd van de snelle en adequate beantwoording van onze technische vragen. Openheid over alle techniek en prestaties was een belangrijk kenmerk van de informatie-uitwisseling en heeft in hoge mate bijgedragen aan het nut van deze reis.

 

Innovatieve lagedruk watermist oplossing

VID is een Deens familiebedrijf dat innovatief aan de weg timmert. De organisatie concentreert zich op lagedruk watermist oplossingen en vergeet niet de hierbij gangbare approvals (VdS, FM) te verkrijgen. VID toont aan dat er lagedruk watermist oplossingen zijn (tot 16 bar) voor een wijd palet aan OH risico’s. Uiteraard wordt hierbij gelet op demarcaties. Hun aansprekende testresultaten met bijvoorbeeld tunnelbranden heeft geresulteerd in het beveiligen van diverse tunnels in Denemarken met lagedruk watermist. En dat met één leiding met nozzles in het midden van een tunnelbuis tot twaalf meter breed. VID toont hierbij heel concreet aan dat voor veel toepassingen het waterverbruik niet onderdoet voor dat van hogedruk watermist. Eerlijk gezegd had ik dat vooraf anders ingeschat. Natuurlijk gebaseerd op mijn eigen lagedruk watermist ervaringen.

 

Watermist doet ertoe

watermistnozzleVID levert alle noodzakelijke componenten, maar installeert zelf niet. Onderdelen (nagenoeg alles rvs) worden door derden geproduceerd op basis van VID-ontwerp. VID assembleert, test en verkoopt (wereldwijd). VID heeft zitting in de CEN/TS14972 commissie en vertelde ons dat de EN14972:2016 binnenkort zal worden gepubliceerd. We gaan dus van Technische Specificatie (TS) naar een volwaardige Europese Norm (EN) en misschien staat dat wel symbool voor het ertoe doen van watermist. Het lijkt gerechtvaardigd te stellen dat waar watermist nu de uitzondering en de special is, dit wellicht meer de regel gaat worden. VID denkt echt over het complete plaatje na. En dit lieten ze ons zien met behulp van de door hen zelf ontwikkelde vlammenmelder. De verklaring die dit bedrijf hierbij geeft is dat bij deluge systemen in tunnels de VID vlammenmelder op een betrouwbaardere manier de plaats van brand bepaald dan lineaire warmte detectie. Lineaire warmte detectie registreert weliswaar nauwkeurig de temperatuur op een bepaalde locatie, maar in een tunnel vindt VID het geen vanzelfsprekendheid dat de warmte ook wordt gedetecteerd daar waar de brand is. Dit vanwege de hoge luchtsnelheden die worden veroorzaakt door ventilatie en het rijdend verkeer. Een hele interessante zienswijze, vind ik.

 

Goed doordachte vlammenmelder

Om hun lagewatermist oplossing te laten slagen, is de prijs van de zelf ontwikkelde vlammenmelder ook nog eens betaalbaar in vergelijking met de gangbare modellen. En voldoet het bovendien aan de juiste keur volgens de EN54. Ook componenten als alarmkleppen en stromingsschakelaars zijn in eigen beheer ontwikkeld en hebben de juiste keur. Bij de ontwikkeling hiervan is nadrukkelijk nagedacht over storingsgevoeligheid, gemak van onderhoud en maximale beschikbaarheid. Concluderend maakt VID goed gebruik van het adagium uit alle internationale watermistnormen: alles mag als het maar is getest volgens een goed en gedetailleerd manual (DIOM).

 

Om de kritische noot niet te schuwen wil ik er nog wel aan toevoegen dat diverse DIOM’s slordigheden bevatten zoals eenheden die niet exact kloppen. VID heeft dat ruiterlijk toegegeven en ziet in dat dit wel een keer gerepareerd moet worden. Maar laat dat niet afleiden van de essentie: van lagedruk watermist gaan we meer horen in Nederland.

Door: Ernst Rijkers - Senior Adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *