High Expansion Foam en IBC’s: Een serieus alternatief voor sprinklers?

13 juli 2015

high expansion foamZoals beloofd deel ik graag mijn opgedane kennis tijdens mijn bezoek aan NFPA Chicago. In deze blog reageer ik op de lezing van Michael Snyder (Dow Corning Corporation) en Thomas George (Tokio Marine Management). Omdat bij deze lezing bleek hoe beroerd de sprinklerbeveiliging ervoor staat als het gaat om de beveiliging van de opslag van IBC’s, leek het mij verstandig de zaal te helpen met een alternatief: High-Expansion foam.

Tokio Marine was het geheel met mij eens. Een paar mensen in de zaal totaal niet, want het was niet getest. Dat zijn de puriteinen, die formeel natuurlijk gelijk hebben maar je komt er in de praktijk van alledag niet zoveel verder mee. Na afloop praatte ik nog even na met wat experts en we waren het er samen over eens dat de thermiek van de ‘fire plume’ er waarschijnlijk toe leidt dat het lichtschuim hierboven wordt weggevoerd en niet op de brand terecht komt.

Tokio Marine vond dat niet zo’n probleem omdat de lichtschuimgeneratoren verder weg van de brand, deze hindernis niet hebben. De lichtschuimopbouw vindt dus in eerste instantie plaats buiten de poolfire en het is de verwachting dat van buitenaf de poolfire zo wordt ingesloten. De conclusie was dat iedereen het er over eens is dat dit eigenlijk eens getest zou moeten worden, want er zijn op dit gebied geen testdata. En de experts zijn het er over eens dat High Expansion foam een zekere pool fire moet aankunnen, maar wat de grens daarbij is en of er wel een grens is, daarover zonder testen geen consensus te verkrijgen is.

Door: Ernst Rijkers - Senior Adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *