De zin en onzin van MIC…

17 juli 2015

lezing op NFPAZoals beloofd deel ik graag mijn opgedane kennis tijdens mijn bezoek aan NFPA Chicago. Deze blog is gebaseerd op de lezing van Jeff Kochelek (ECS Engineered Corrosion Solutions).

 Een zeer helder, snel dynamisch betoog van een bevlogen corrosie bestrijder die vindt dat de sprinklerwereld uit een stel idioten bestaat als het gaat om corrosiebestrijding. Hijzelf komt uit de oil & gas sector en daar hebben ze allang afgerekend met een aantal corrosie vraagstukken. In zijn lezing rekent hij af met mythen rondom de oorzaken van lekkages en verstopping: Slechte pijp, slecht water en zelfs MIC. Het is allemaal onzin. Natuurlijk is er MIC. ECS verdient tonnen in Amerika aan MIC onderzoek, maar waarschuwt haar klanten dat het weggegooid geld is.

Corrosiebeheersing eigenlijk heel simpel. Of wil niet iedereen dat horen?                  

De bottomline is even simpel als onthullend: zuurstof is de agressor als het gaat om corrosie. En niets anders. Haal de zuurstof weg en ALLE corrosie problemen zijn verholpen. Ook mijn vraag hoe dat dan met anaerobe bacteriën zit, doet daar niets aan af. Anaerobe bacteriën zijn geen op zichzelf staand verschijnsel, het maakt deel uit van een totale leefgemeenschap van bacteriën die elkaar onderling beïnvloeden en nodig hebben. ECS heeft al jaren aantoonbaar perfecte resultaten met haar visie dat de lucht in de systemen vervangen moet worden door stikstof. Alle corrosieproblemen worden daarmee voorkomen.

Natte systemen vult men eerst totaal af met stikstof, daarna opgevuld met water en dan wordt het  leidingnet geventileerd. Waar dan vroeger altijd wel ergens luchtbellen achterbleven, zijn dat nu stikstofbellen. Voor droge systemen geldt dat de luchtvoorziening vervangen moet worden door een stikstofvoorziening. In de Verenigde Staten leveren ECS, maar ook Potter, hiertoe stikstof generatoren. Tijdens NFPA Conference & Expo kon ik navragen hoe dat met de levering in de Europese Unie zit (CE markering, aanpassing stroomvoorziening etc.). ECS heeft nog nooit in Europa geleverd. Potter denkt over een jaar alle voorwaarden voor levering aan de Europese Unie voor elkaar te hebben.

Door: Ernst Rijkers - Senior Adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *